Azon kesereg a brüsszeli baloldal, hogy Magyarország uniós pénzeket kapott

A magyar baloldal eddig is rendszeresen lobbizott Brüsszelben, hogy Magyarország ne jusson hozzá a neki járó forrásaihoz. Az Európai Parlament a választások előtti utolsó strasbourgi plenáris ülésén azonban szintet léptek: nem csak a jövőbeli, hanem a már megkapott forrásokat is elvennék Magyarországtól. Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP 2024-es európai parlamenti választási listájának vezetője szerint a magyar dollárbaloldal azzal a szégyenteljes politikai cselekedettel koronázta meg az egész ötesztendős európai parlamenti működését, hogy egy újabb politikai támadást intézett Magyarország, a saját hazája ellen.

2024. 04. 24. 19:25
null
Strasbourg, 2024. április 23. Kézfeltartással szavaz egy képviselõ az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2024. április 23-án. Az uniós törvényhozás április 22-25. között ülésezik a francia városban. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament ciklusának utolsó strasbourgi plenáris ülésén megszavazta határozatát a magyar jogállamisági eljárás ügyéről. A szokásos Magyarországot elítélő szöveg mellé érkeztek azonban módosító javaslatok is. Ezek közül többet Donáth Anna momentumos politikus jegyzett és az egyikben „felszólítja a bizottságot, hogy vonja vissza döntését”, amelynek értelmében Magyarország korábban a neki járó uniós pénzekhez jutott.

A módosítókat és a határozat egészét a képviselők – beleértve olyan magyar baloldali képviselőket is, mint Dobrev Klára vagy éppen Cseh Katalin – rendre megszavazták. 

Az Európai Parlament ezen határozata azonban semmilyen jogi erővel nem bír, pusztán politikai állásfoglalásnak tekinthető.

 Az EP-képviselők sajnálattal vették tudomásul az uniós bizottság azon döntését, hogy felszabadít 10,2 milliárd eurónyi befagyasztott uniós forrást, ami miatt az EP az Európai Unió Bíróságához fordult.

 Az MTI tudósítása szerint azt írták, a korábbi magyar igazságügyi miniszter kiszivárogtatott kijelentései arra kellene, hogy késztessék az Európai Bizottságot, hogy újraértékelje az uniós pénzek kifizetését . Érthetetlennek nevezték, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségének javulására hivatkozva az Európai Bizottság forrásokat szabadít fel Magyarország számára, miközben más uniós jogszabályok alá tartozó pénzeszközök forrásait „továbbra is visszatartja az igazságszolgáltatás függetlenségének terén folyamatosan fennálló hiányosságok miatt”.

Az állásfoglalás elfogadását támogató EP-képviselők megismételték, hogy közvetlenebb eljárás keretében újra meg kell vizsgálni, hogy Magyarország súlyosan és tartósan megsértette-e az uniós értékeket. Aggodalmukat fejezték ki továbbá amiatt, hogy a magyar kormány képes lesz-e hitelesen ellátni az idei második félévben az uniós tanács soros elnöki feladatait.

„A magyar dollárbaloldal azzal a szégyenteljes politikai cselekedettel koronázta meg az egész ötesztendős európai parlamenti működését, hogy egy újabb politikai támadást intézett Magyarország, a saját hazája ellen” – nyilatkozott az esetről Deutsch Tamás egy, a szavazás után tartott sajtótájékoztatóján. A Fidesz–KDNP 2024-es európai parlamenti választási listájának vezetője politikai pamfletnek nevezte a határozatot, amivel szerinte „a magyarokat, a magyar embereket, a magyar emberek közös teljesítményét, Magyarországot ítéli el hazugságok, rágalmak, csúsztatások alapján”.

Biztatásnak fogom fel személy szerint, mint listavezető, ezt a mai dollárbaloldali támadást itt az Európai Parlamentben, és még nagyobb erővel és elszántsággal fogjuk ezt elhárítani

– fogalmazott a politikus, utalva arra, hogy a választók már többször támogatásukról biztosították a kormánypárti erőket éppen az ilyen baloldali politikai tevékenységek miatt.

Borítókép: Kézfeltartással szavaz egy képviselő az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2024. április 23-án. Az uniós törvényhozás április 22–25. között ülésezik a francia városban (MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.